Montage tuinschermen

1. Schuttingpalen in beton vastzetten: voor het betonneren van schuttingpalen boor je met een grondboor gaten van ¼ van de lengte van de paal plus 20 cm extra voor het benodigde drainagegrind. Het gat moet met de spade nog wijder worden gemaakt, zodat er voldoende grote openingen voor de betonnen fundering is.

2. Stort kiezelstenen 20 tot 25 cm hoog in het gat. Zet de eerste paal in het gat en druk deze op de kiezelstenen, steun de paal met houten latten en zorg dat de paal waterpas staat.

3. Vul vervolgens nog kiezelstenen bij tot ongeveer 30 cm onder de bovenkant van het gat. De rest van het gat dient aangevuld te worden met beton, stamp de masse vervolgens goed aan.

4. Zorg dat de betonnen fundering naar de paal schuin afloopt en vlak het omringende beton goed af. Op deze manier blijft het hout goed droog en kan het regenwater goed afvloeien.

5. Paalsteunen plaatsen geldt als alternatief voor het storten van beton. De paalsteunen dienen te worden geplaatst met een voorhamer en een slagblok, sla nooit rechtstreeks met de hamer op het metaal.

6. Zorg ervoor dat de palen loodrecht in de grond worden geslagen. Nu kunnen de palen in de paalsteunen worden gezet en met zeskantbouten worden vastgezet.

7. Het is tevens mogelijk om met voetplaten en aanschroefbare hulzen de schuttingpalen op een betonnen ondergrond te bevestigen. Gebruik voldoende grote schroeven en pluggen, zodat de schutting stevig vast komt te staan. De schroeven dienen een minimale lengte te hebben van 60 mm lang. Hoe hoger u de schutting gaat maken hoe langer de schroeven en pluggen dienen te zijn.

8. De schuttingelementen bevestigen: U dient de schuttingelementen met schuttinghouders aan de palen te bevestigen. Boor gaten waar de schuttinghouder in moeten worden gedraaid, voor.

9. Twee schuttinghouders per kant is in de meeste gevallen voldoende. Draai ze in de boorgaten.

10. Schroef de schuttingelementen aan de houders. Gebruik schroeven die niet roesten.

! Gebruik voor tuinschermen van 180 cm palen van 270 cm en voor schermen van 200 cm adviseren wij palen van 300 cm.

! Mengverhouding beton; 1 deel cement, 2 delen zand en 2 delen kiezel.

11. Een gespannen koord is handig, om een gelijkmatigheid van de palen te garanderen. Vul de gaten met beton wanneer alle palen staan en de afstanden kloppen.

12. Na het uitharden van het beton kunnen de schuttinghouders (minimaal 3 stuks, per kant) aan de palen worden bevestigd en de schuttingelementen er worden aangeschroefd.

Schuttingplanken in combinatie met tuinpalen

1. Bij gebruik van 300 of 400 cm planken komen de palen om de meter, bij 240 cm planken om de 120 cm en bij 80 cm planken om de 90 cm.

2. Op ieder punt waar de planken en palen bij elkaar komen bevestigt u minimaal 2/3 schroeven diagonaal van elkaar. Bevestig de plank erboven op 10 cm van de eerste plank. De plank aan de andere kant van de schutting zorgt ervoor de het geheel elkaar overlapt.